Make your own free website on Tripod.com
KUCA MIRA
O nama
Home
Links
O nama
Kontaktirajte nas
Prosli i buduci dogadjaji
Prosle Konferencije
Kozarac
Slike Kozarca
Slike Konferencije

Drugi o nama

  Obnova Mirovnog Centra

mirovnicentar.jpg

Kratki sazetak o udruzenju
      "Srcem do Mira"

Udruženje žena "Žena BiH" je osnovano u decembru 1992. godine u Zagrebu (R.Hrvatska) od strane žena izbjeglih iz Bosne i Hercegovine. U toku 1996. godine rad udruženja je nastavljen u Bosni i Hercegovini pod imenom Udruženje žena BiH inicijative "Srcem do Mira". Udruženje je promijenilo svoj dotadašnji nativ zbog organiziranja političke partije Bosne i Hercegovine pod istim nazivom.

 

            Od maja 201. godine Udruženje svoje sjedište prenosi u Kozarac (općina Prijedor) i nastavlja sa radom u Kozarcu i Sanskom Mostu. Udruženje broji oko 350 članica u BiH. Članice iz drugih zemalja kao što su: Engleska, Italija, Slovenija, Hrvatska, SAD, Novi Zeland, Kanada, Australija itd. dolaze na redovnu tradicionalnu konferenciju "Srcem do Mira" koja se održava svake godine krajem maja.

 

            Aktivne članice su mješovite nacionalnosti I različitih profesija, neke od njih su preživjele razne vrste tortura i koncentracione logore.

 

            Tokom svog rada ova organizacija je pomogla osnivanje 9 novih NVO-a u: Sarajevu, Mostaru, Travniku, Bosanskoj Krupi, Sanskom Mostu, Prijedoru i Kozaricu. Naša nada je da žene koje su radile određene poslove prije agresije na Bosnu i Hercegovinu nastave svoje aktivnosti pomažući drugima i sebi kroz "Srcem do Mira".

 

            Stečeno znanje kroz dugogodišnji rad u projektima NVO-a koristimo za postizanje većih rezultata rada koje su od koristi za korisnike naših projekata.

 

            Sada kroz svoje aktivnosti podržavamo povratak ljudi u BiH. Prvenstveno pomažemo u gradnji mostova mira, prijateljstva i povjerenja među ljudima.

 

            Kao žene mi smo shvatile da je naša primarna obaveza da pomognemo u vraćanju samo poštovanje i dostojanstvo bosanskoj ženi. Na ovaj način želimo ojačati ulogu i položaj žene u društvu.

 

            Naš cilj je da pomognemo u normalizaciji tokova života  žena, djece i omladine o kojima brinemo, te stvaranju demokratskog građanskog društva u Bosni i Hercegovini.