Make your own free website on Tripod.com
KUCA MIRA

Fatma

Home
Links
O nama
Kontaktirajte nas
Prosli i buduci dogadjaji
Prosle Konferencije
Kozarac
Slike Kozarca
Slike Konferencije

Aktuelnosti

DOBOJ, 02.08.2004. - Na prijedlog predsjednice Asocijacije "FATMA" za BiH, predsjednik RO SDA dobojske regije organizirao je sastanak sa predsjednicima OO SDA dobojske regije kojem su prisustvovale žene zainteresirane da u svojoj općini organiziraju rad Asocijacije "FATMA". Sastanak je ocijenjen kao vrlo uspješan. Zaključeno je da se do kraja avgusta održe sastanci OO Asocijacije"FATMA" i radni stolovi na temu : "Žena, majka, stručnjak, političar".

Jedan od zaključaka je da se uz pomoć predstavnika bh. dijaspore u Švedskoj formira Fondacija dobojske regije za stipendiranje, kreditiranje učenika, studenata sa ovog područja.

Asocijacija "FATMA" bi delegirala predsjednicu Asocijacije dobojske regije za člana Upravnog odbora Fondacije koja bi pomagala da kreditori i davaoci stipendija uplaćuju svoje donacije direktno na štedne knjižice đaka i studenata.

Zaključeno je da se uspostavi "Most prijateljstva" sa uzajamnim posjetama između djece dobojske regije i njihovih vršnjaka u dijaspori.


SARAJEVO, 26.07.2004. - Grupa djece šehida iz BiH, koja je bila na ljetovanju u Engleskoj, danas se vratila u Sarajevo. Na sarajevskom aerodromu su ih dočekale njihove majke ili pratioci sa kojima će nastaviti dalje putovanje svojim kućama diljem Bosne i Hercegovine.


BOSANSKA GRADIŠKA, 23.07.2004. - Na simpoziju o "Šejh Gaibiji", predsjednica Asocijacije "FATMA" za BiH obratila se prisutnima ističuući značaj odgoja djeteta pri čemu najvažniju ulogu imaju roditelji a potom obrazovne i vjerske institucije i mediji.


DERVENTA , 22.07.2004. - Predsjednica Asocijacije "FATMA" za BiH Fatima Hukić je na zajedničkom sastanku predsjednika SDA i predstavnika Islamske zajednice prezentirala program rada Asocijacije "FATMA". Sastanku su prisustvovale i žene, buduće saradnice Asocijacije "FATMA" u Derventi.


BANJA LUKA, 21.07.2004. - Asocijacija "FATMA" je u okviru susreta "Dani banjalučke dijaspore" organizirala Okrugli sto na temu : "Mladi Bosne o mladima u Bosni i svijetu". Nakon uvodnog izlaganja predsjednice "Fatme" BiH Fatime Hukić, o aktuelnoj temi govorili su Edina Heldić i Azra Begović, učenice iz Bosne i Hercegovine, te Adna Kabašlić, učenica koja trenutno živi u Švedskoj.
Dogovoreno je da se uspostavi Most prijateljstva između djece Bosne i njihovih vršnjaka u dijaspori. Tako će grupa djece banjalučke regije u januaru naredne godine posjetiti bosansku djecu u Švedskoj.

Usvojen je zaključak da naši građani u Švedskoj formiraju Fondaciju koja bi putem kredita finansirala školovanje djece banjalučke regije. Predsjednica Asocijacije "FATMA" iz Banje Luke će kao član njihovog odbora biti spona između Fondacije i djece, stipendista te dostavljati spiskove učenika kojima će se sredstva direktno uplaćivati na njihove štedne knjižice.

Skupu su prisustvovali predstavnici udruženja Banjalučana iz Švedske, Engleske i Danske Izudin Smajlagić, Husein Đulić, Muhamed Ibrahimbegović, Idriz Saltagić i Asim Jakirlić.
Moderator Okruglog stola bila je Mirsada Delnezirević, predsjednica Asocijacije "FATMA" banjalučke regije.


SARAJEVO, 05.07.2004 . - U saradnji Asocijacije "FATMA" i nevladine organizacije iz Engleske, "The Sphere of the Helmsman", desetero šehidske djece iz svih dijelova BiH otputovalo je na dvadesetodnevno ljetovanje u Englesku.


BANJA LUKA, 03.07.2004. - Dr. Sanja Sefić je, u organizaciji Asocijacije "FATMA", uradila 120 besplatnih pregleda, sa puno toplih riječi za svoje sugrađane. Dr. Sefić je uputila riječi pohvale Asocijaciji "FATMA" koja je za jednog bolesnog dječaka organizirala odlazak na operaciju oka.


BOSANSKA KOSTAJNICA, 02.07.2004 . - Predsjednica Asocijacije "FATMA" za Bosnu i Hercegovinu, Fatima Hukić, sastala se sa predsjednikom SDA i saradnicama "FATME". Održan je i redovni kolokvij: "ŽENA, MAJKA, STRUČNJAK, POLITIČAR".


BOSANSKI NOVI, 01.07.2004. - Održan zajednički sastanak sa predsjednikom SDA općine Bosanski Novi i saradnicama Asocijacije "FATMA". Nakon toga održan je i kolokvij na temu : "ŽENA, MAJKA, STRUČNJAK, POLITIČAR".


BOSANSKA KRUPA, 30.06.2004. - U sklopu redovnih aktivnosti Asocijacije "FATMA" upriličen je prijem maturanata srednjih škola i svršenih osnovaca, djece šehida i palih boraca kod načelnika Općine. Prijemu su prisustvovali direktori škola, i ugledni gosti sa područja općine kao i saradnice Asocijacije.
Načelnik općine je priredio topao i srdačan prijem na kojem je bilo 59 učenika, i to 24 maturanta i 35 završenih osnovaca. Učenici su, prilikom uzajamnog predstavljanja, pričali o sebi, svojim planovima i željama. Djeci su se obratili i direktori škola sa dobronamjernim uputama za dalji rad. Učenici maturanti dobili su hediju od načelnika u iznosu od 50 KM, a osnovci po 30 KM.

Bilo je to ugodno druženje puno šale i smijeha uz slatko posluženje kolača i sokova.


BANJA LUKA, 30.06.2004 - U Domu kulture upriličena je promocija knjige "Bošnjačka nacija" autora Adiba Džozića. Jedan od organizatora promoocije bila je i Asocijacija "FATMA".


SARAJEVO 27.06.2004 . - Saradnice Asocijacije "FATMA" općine Kakanj posjetile su sjedište "FATME" gdje ih je dočekala predsjednica Asocijacije "FATMA" za BiH, predsjednica za Kanton Sarajevo, predsjednice Asocijacije za općinu Centar i Novo Sarajevo te članica Predsjedništva Asocijacije "FATMA".
Saradnice su obišle mezar rahmetli Alije Izetbegovića gdje su učinile dovu proučenoj hatmi. Posjetile su Svrzinu kuću i odmorile se uz ugodan razgovor u Centrali SDA.


PRIJEDOR, 25.06.2004. - Na sastanku sa predsjednikom SDA općine Prijedor dogovorena saradnja sa grupom žena koje će voditi Asocijaciju "FATMA". Isti dan održan je i kolokvij na temu : "ŽENA, MAJKA, STRUČNJAK, POLITIČAR".


SARAJEVO, 14.06.2004. - Asocijacija "FATMA" bila je domaćin delegaciji iz Instituta za intelektualani razvoj djece i omladine, na čelu sa direktorom Instituta IBN SINA iz Irana, koje je bila organizator manifestacije "Proljetni behar".
Predsjednica Asocijacije "FATMA" predložila je da se u okviru proljetnih aktivnosti Instituta IBN SINA održi manifestacija "SUSRET ŽENA ISTOKA I ZAPADA" u Sarajevu, gdje bi suorganizatori bili Asocijacija "FATMA" i Institut IBN SINA. Prijedlog je prihvaćen pa je Asocijacija "FATMA" ponudila program.


SARAJEVO, 12.06. I 13.06.2004. - Na Kongresu dijaspore, koji je održan u sarajevskom hotelu Holliday Inn, učenik-asistent Emina Kujundžić predložila je da mladi iz dijaspore organizovano dolaze u BiH, budu smješteni u porodice djece šehida Asocijacije "FATMA" te da posjete budu uzvraćene, što je i usvojeno.


SARAJEVO, 09.06.2004 . - u prostorijama SDA općine Centar održan je kolokvij na teme : "Ginekologija i zdravlje žene" i "Zdrava ishrana". Predavači su bili dr. Hajrudin Zupčević i dr. Midhat Kurtović.


SARAJEVO, 08.06. - 17.06.2004. - U okviru manifestacija "Proljetni behar", koju je organizirao iranski Institut IBN SINA, Asocijacija "FATMA" je održala dvije tribine na teme :
- "ŽENA, MAJKA, STRUČNJAK, POLITIČAR", 14.06.2004.
- "MLADI BiH O MLADIMA U BiH I MLADIMA SVIJETA", 15.06.2004.


SARAJEVO, 31.05.2004. - Asocijaciji "FATMA"u oproštajnu posjetu došao je ambasador Malezije Zakarija Sulong sa suprugom. Saradnice Asocijacije "FATMA" zahvalile su ambasadoru čijim je posredovanjem Njegova Ekselencija, premijer Malezije Mahatir Mohammed, u julu mjesecu 2003. godine prihvatio da bude Počasni pokrovitelj Asocijaciji "FATMA". Bila je to izuzetna čast za "Fatmu".


DUVNO, 29.05.2004 . - Održan sastanak sa predsjednikom SDA općine Duvno i grupom mladih žena koje će voditi Asocijaciju "FATMA" u ovom mjestu. Isti dan održan je i kolokvij "ŽENA, MAJKA, STRUČNJAK, POLITIČAR".


KOZARAC, 21.05. - 27.05. 2004 . - Predsjednica Asocijacije "FATMA" učestvovala je na Međunarodnoj konferenciji "Srcem do mira" čiji su domaćini bili Asocijacija "FATMA" iz Banja Luke i Asocijacija "FATMA" iz Kotor Varoši.


SARAJEVO, 08. 04. 2004. - Asocijaciju "FATMA" posjetio je Čini Foušan, direktor Instituta za intelektualni razvoj djece i omladine i zamjenik ministra obrazovanja iz Irana i dogovoren načelni program održavanja manifestacije "Proljetni behar". Gospodin Foušan je Asocijaciji "FATMA" ponudio da bude suorganizator manifestacije što je i prihvaćeno. Sastanku je prisustvovao i direktor Centrale SDA Timur Numić.