Make your own free website on Tripod.com
KUCA MIRA

Novosti

Home
Links
O nama
Kontaktirajte nas
Prosli i buduci dogadjaji
Prosle Konferencije
Kozarac
Slike Kozarca
Slike Konferencije

Aktuelno stanje i povratak - Novembar 2001

g1.jpg

Savjetodavni ured Udruzenja izbjeglih i raseljenih lica Bos. Dubice je otvoren 01.09.1999., gdje je od pocetka radio pravnik, g. Adem Causevic, pruzajuci besplatnu pravnu pomoc izbjeglim i raseljenim gradjanima Dubice. Od januara 2000. u kancelariji rade Cima Zdenac, kao savjetnik i voditelj kancelarije, i Kasim Krivdic kao zamjenik. Od oktobra 2000. pri kancelariji imamo i medicinsku pomoc, zaposlili smo medicinsku sestru Azru Krivdic, koja obilazi stare i bolesne sugradjane kod kuce.

Aktivnosti udruzenja tokom 2001. godine

Poslije preseljenja maticnog ureda u Bosansku Dubicu, Udruzenje je nastavilo rad na pomaganju povratnicima. Prosle, 2000-te godine, smo od UNHCR-a, a u implementaciji americke organizacije ARC iz Banja Luke, dobili traktor sa prikolicom i plugom, i za opsluzivanje istog zaposlili traktoristu Ibru Zahirovica. Posto je ovo bilo nedovoljno, zahvaljujuci donacijama iz Njemacke uz traktor smo kupili i brnjacu, tanjiracu, sijacicu i prskalicu. Sada nam nedostaje kosilica kako bismo zadovoljili najosnovnije potrebe povratnika.

U ovoj godini smo zapoceli nekoliko novih projekata. Da bi se mogli vise pozabaviti problemima zena u nasem gradu, poslali smo u Njemacku nasu clanicu Sadiju Becirevic na cetveromjesecni kurs za mirovne radnike. U aprilu smo organizirali druzenje zena iz Njemacke sa zenama iz Dubice, i u okviru druzenja smo organizovali seminar na temu "Nenasilje - mirovni rad prakticno" sa goscom iz Mirovnog centra iz Zagreba. Gosca nam je bila i voditeljica Organizacije zena "Srcem do mira" iz Kozarca. U ovom petodnevnom druzenju ucestvovalo je 30 zena. Skup je bio kako internacionalan tako i multireligijski, i prvi ovakve vrste od rata. U septembru smo posjetili organizaciju "Srcem do mira". Petkom uvece organizujemo druzenje zena u nasim prostorijama.

Pocetkom oktobra smo organizirali petodnevni kurs tkanja, koji je vodila gosca iz Njemacke, a interes za kurs su pokazala i djeca. U oktobru je poceo i aerobik, za koji nase Udruzenje obezbjedjuje dvoranu. U cilju pomaganja skolskoj djeci angazovali smo dvije uciteljice, i one rade sa djecom koja imaju odredenih problema sa skolom. Kao i prosle godine, i ove godine smo za skolsku djecu obezbjedili skolski pribor. Ovaj projekat odradujemo zajedno sa "Merhametom". Zajedno sa njima proslog Bajrama smo za djecu obezbjedili i bajramske paketice. Merhametu smo ustupali i nase prostorije za rad ljekara koji su dolazili iz Bihaca. Na zalost, oni vise ne dolaze zbog nedostatka sredstava.

Krajem prosle godine u nas grad je stiglo oko 1600 kanti za smece iz Njemackih mjesta Luchow - Danenberg. Transport istih je finansirao dubicki "Komunalac". Nastojimo nabaviti i auto za praznjenje ovih kanti, kako se rucnim praznjenjem ne bi ostecivale. Ovo sve opet smo uspjeli zahvaljujuci donacijama iz Njemacke i nesebicnim zalaganjem gdje. Mahlke.

U oktobru smo kupili i podijelili 10650 kg sjemena pšenice za 70 porodica, a u proljece smo uspjeli obezbjediti gnojivo za kukuruz. Na zalost sada nismo uspjeli obezbjediti gnojivo za psenicu. Nasim kontaktima i posredovanjem, oko 70 gradjana je dobilo pomoc za obnovu kuca, gradevinski materijal i sanitarije, izvrsena je rekonstrukcija dijela elektromreze i sanacija ostecenog vodovoda u naselju Polje, a sve ovo su odradile organizacije ICMC i ARC iz Banja Luke, THW iz Kozarca i SIDA iz Sanskog Mosta. Bili smo angazirani i oko registracije biraca za izbore, kao i procesa privatizacije.

.