Make your own free website on Tripod.com
KUCA MIRA

www.bihcom.com

Home
Links
O nama
Kontaktirajte nas
Prosli i buduci dogadjaji
Prosle Konferencije
Kozarac
Slike Kozarca
Slike Konferencije

Tarik writes:

logor.jpg

Ovog puta Tarik (sa Svabinog pc-a.... Svabo jos spava)

 

Dva dana u Kozarcu nakon godinu dana. Ne zna covjek na koju ce stranu. Sve nesto malo, ali dok svud stignes, pogledas prodje te dan, pa i drugi.

 

Danas je 24. maj, ko zna pamti kako su prvi glasnici zla doletjeli preko brda... kako su prve kuce i dzamije pogodjene. Danas popodne ce Emsuda Mujagic sa svojim zenama iz organizacije ‚€žSrcem do mira‚€ś posjetiti 3 prijedorska logora. Omarska, Kerarterm i Trnopolje cekaju i ove godine na posjetu. Danas je prokleti 24....

 

Sinoc je Muhidin Saric u okviru trodnevne konferencije predstavio svoju novu knjigu. Citao je pjesnik i svoj ‚€žKeraterm‚€ś i pjesme za djecu a Kozarac slusa. Ko nije bio ne zna kako je bilo dobro, tesko je pjesme i price opisivati i prepricavati pa necu ni ja. Al bilo je... za sjesti i ostati sjediti slusajuci (i vaki kroner ko ja nije mogo napustiti salu do kraja, ne iz pristojnosti nego zato sto je bilo boli glava). Steta je samo sto malo ljudi zna da imamo pjesnika i pisca u Kozarcu i to kakvog)  A i opera je bila i to dobra, da i najveci kozaracki narodnjak nije mogo reci meni ovo ne valja, daj pusti Halida. Otpjeva tip 2 stvari, pusti glas a carsija (ona prisutna) usuti... on se zahvali rece da mu je cast pjevati u Kozarcu i vidjeti kozarcane u svom i na svom pa ode u svoje Sarajevo.

 

Danas je 24. .... danas je dan kad je furtutma pocela, kad su prve kozaracke glave padale, kad su prve njive prosarane, prve kuce nacete.... HEJ.... DANAS JE DVAESCETVRTI!!!!

Danas idemo u logore... Danas ce Fikret Alic sa ove slike da opet mrsavo i gladno prohoda do ove zice i pruzi ruku... danas je dvaescetvrti. Danas je Kozarcu najtuzniji rodjendan!

 

Nesto mi nampade prvog maja, kolko nas se slilo iz Evrope, one zapadne, da slavimo praznik rada? Kolko ce nas biti danas u povorci za logore? A ko ce logore pamtiti ako mi necemo. Ko ce fatihu prouciti (pa makar i mahmuran) ako mi necemo. Ko to jos u svijetu i Bosni, ko to jos u RS-u zna i spominje pokolj nad nasim sugradjanima. Cuj sugradjanima, imal iko da mu familija ne fali? Danas je 24.... danas idemo da se sjetimo. Da se ne zaboravi.